uw gezondheid

Risico’s

Het risico van een vochtig huis voor de gezondheid van gezin en bewoners wordt vaak onderschat of niet onderkend. Onderzoeken wijzen uit dat meer dan 3 miljoen mensen in Nederland met ziektes en aandoeningen, direct of indirect, extra gevoelig zijn voor vocht. Vocht in huis kan chronische klachten en ziektes zoals astma, reuma, ademhalings- en longproblemen verergeren. Er zijn zelfs indicaties dat vochtschimmels de oorzaak zijn van bepaalde allergieën.

Met CAREBRICK bent u op een milieuvriendelijke manier snel van uw vochtprobleem af. CAREBRICK maakt geen gebruik van chemicaliën of andere schadelijke stoffen en is daardoor de beste en gezondste oplossing voor uw vochtprobleem.

Vocht in huis kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Hierbij alle risico’s op een rijtje.

De gevolgen van een hoge relatieve vochtigheid in een huis zijn niet direct zichtbaar. Het manifesteert zich pas na een langere tijd. Allerlei vormen van ademhalingsproblemen, allergieën, reuma, verkoudheden zijn maar een paar voorbeelden van de lichamelijke ongemakken die kunnen ontstaan. Daarnaast wordt op termijn ook het immuunsysteem verzwakt en ben je met name voor infecties extra vatbaar.

ALLERGIE

Als je een allergie hebt, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Er zijn allerlei vormen van allergie, allemaal afhankelijk van de stof, of de stoffen, waarvoor je allergisch bent. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huismijt, voor mycotoxines en sporen van schimmels, of voor de giftige uitstoot als gevolg van de chemische afbraak van bouwmaterialen. Allemaal soorten die direct of indirect te maken hebben met een té hoge vochtigheid in huis. Allergie uit zich door bijvoorbeeld neusverkoudheden (verstopte neus, lopende neus, constant niezen) of een hoest die heel sterk aan astma doet denken. Een speciale vorm van allergie is de allergie voor zilvervisjes. Zilvervisjes komen voor op vochtige plaatsen zoals hoekjes van keukenkastjes, achter het keukenblok en in nat papier. Als je last hebt van deze vorm van allergie, heb je dezelfde symptomen als bij astma, maar met name benauwdheid zal zich manifesteren.

CHRONISCHE RHINITIS

In tegenstelling tot normale rhinitis of hooikoorts, wat het gevolg is van pollen die in de lucht zweven, wordt de chronische vorm hiervan veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, te vochtige omgeving en door de gevolgen hiervan: schimmels en huismijt. De aandoening is een ontsteking van het neusslijmvlies, veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie van buitenaf. De Chronische Rhinitis uit zich door hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritaties en het door de neus spreken.

ASTMA

Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Symptomen hiervoor kunnen zijn: piepende ademhaling, kortademigheid, een benauwd gevoel en hoesten. Van de ruim 500.000 mensen in Nederland die deze aandoening hebben, speelt allergie een rol bij het ontstaan van de astma. De belangrijkste allergische prikkels zijn pollen en de huismijt. Inderdaad, datzelfde beestje wat zich heerlijk voelt in vochtige en warme huizen.

ECZEEM

Eczeem is een reactie van de huid die zich uit in ontstekingen. Eén van de grote veroorzakers hiervoor is de huisstofmijt. Deze komt, zoals we al eerder gezien hebben in dit artikel, veel voor in vochtige huizen. Voor mensen met eczeem is het dus verstandig om goed de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Beslist niet te hoog, maar ook weer niet te laag. Een te lage luchtvochtigheid zal de klachten ook doen toenemen in de vorm van droge eczeem.

DIRECTE GEVOLGEN VAN DE ZWARTE HUISSCHIMMEL

Tijdens het bouwen van een huis, blijven er regelmatig sporen van schimmels achter in wanden en vloeren. Dit zijn de zogenaamde ‘zwarte schimmels’. Dit is op zich geen probleem, mits het huis goed geventileerd word. Maar op het moment van een hoge luchtvochtigheid, een overstroming, of door lekkage worden deze slapende sporen opeens erg actief: Ze gaan zich voortplanten en beginnen fors te groeien. De vermenigvuldiging van de zwarte schimmel gaat door middel van sporen die schadelijke chemische stoffen bevatten. Deze sporen gaan vrij door de lucht zweven en zullen zich gaan nestelen op allerlei spullen in uw huis. Als deze sporen met de huid in aanraking komen, zorgt dat voor wondjes en irritatie van de huid. Als je deze sporen inademt komen de chemische stoffen in je longen terecht waar ze zich zullen nestelen in de longblaasjes. Het gevolg is een moeilijke en pijnlijke ademhaling door de ontsteking die dan ontstaat. Het inslikken van deze sporen, doordat ze bijvoorbeeld op voedsel terecht zijn gekomen, kan de oorzaak zijn van darm- en maagontstekingen. Uiteindelijk zullen de sporen een weg vinden naar het netwerk van bloedvaten dat onze hersenen voedt. De bloedsomloop wordt hierdoor vertraagd. Ook in het zenuwstelsel kunnen ze de nodige schade aanrichten: Met name de verstoring van het uitwisselen van hersensignalen, en daarmee ook de gevoels-, denk-, en bewegingsfuncties.

VRIJKOMEN VAN FORMALDEHYDE

Door een té vochtige omgeving komt er ook meer formaldehyde vrij uit plaatmaterialen zoals spaanplaat, multiplex en zelfs gordijnstoffen. Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende en scherpe geur. Formaldehyde komt niet alleen uit nieuwe materialen, maar kan nog jaren en jaren later vrijkomen. Hoe warmer en vochtiger het plaatmateriaal is, hoe meer formaldehyde er vrijkomt. Als er formaldehyde in de lucht zweeft, kan dit de neus, keel en de ogen irriteren. Met name mensen die gevoelige luchtwegen hebben zullen hier beslist de nadelige gevolgen van merken. Het kan ook voorkomen dat sommige mensen een overgevoeligheid creëren doordat ze in contact komen met dit irritante gas. Uiteindelijk zal dit als resultaat hebben dat je bij inademing astma-achtige klachten kunt krijgen. Bij contact met de huid zal dit resulteren in eczeem. Gebruik dus nooit spaanplaat in een warme en vochtige omgeving zoals een badkamer of achter een verwarming. Onafgewerkte naden altijd zo veel mogelijk afplakken met folie, fineer of aluminiumband. Ook altijd letten op het KOMO-keurmerk. Spaanplaat voorzien van dit keurmerk heeft een zeer minimale hoeveelheid Formaldehyde. Onafgewerkte platen spaanplaat altijd afwerken met een lak of een lakverf.

DE HUISSTOFMIJT

Dit hele kleine beestje van 0,3 mm. kan een hele grote impact hebben op je gezondheid. De naam is al een paar keer langs gekomen en het is inmiddels duidelijk geworden dat dit beestje zich het beste voelt bij een temperatuur van 25° Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van 50-75%. Het komt overal ter wereld voor, op alle hoogtes en in alle klimaten. Bij u thuis leeft het beestje met name op beschimmelde muren, in gestoffeerd meubilair, in het tapijt, in kussens en in matrassen. Er leven in een gemiddeld matras wel meer dan een miljoen huisstofmijten. Dit is ook geen wonder, want het lievelingskostje van de huisstofmijt zijn huidschilfers die natuurlijk veel in bed voorkomen. Met name mensen die een allergie hebben, kunnen veel last hebben van de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van deze mijt. Ongeveer 10% van de Westerse bevolking heeft een huismijtallergie. Daarom moet u regelmatig al uw beddengoed wassen op minimaal 60° Celsius. Bij deze temperatuur overleeft de huisstofmijt niet.

Het CAREBRICK® Systeem